Over

HENRIËTTE HOFMAN MET ZIN IN WOORDEN

proza - poëzie - teksten bij verschillende kunstvormen - exposities

DICHTbij LEVEN

 

neemt ons mee naar alles wat leeft. De natuur is dichtbij en woorden over mens en dierkomen dichtbij ons gevoel. Liefde, verloren liefde, blijdschap, verdriet, tederheid, vriendschap, aandacht voor elkaar én de natuur zijn zo een paar thema’s waarover je in dit bundeltje leest.

De (ge)DICHTen bij het LEVEN staan dichtbij ons.

Tekst Henriëtte Hofman - Omslag Izaak P Slagt.

 

WEETJENOG

 

Een jongen kreeg deze rare naam, omdat er in het Grauwwoud akelige dingen gebeurden. Hij moest daarna wonen in een koud en mistig landje, boven op een berg. De jongen werd vriendjes met een huisdier dat daar al was. Met haar waren ook vreemde dingen gebeurd. Het was allemaal de schuld van een boze bostovenaar en een gemene reus. Gelukkig kwam er een fee bij ze op de hoge berg. Zij was een goede fee. Ze kon beter toveren dan de gemene reus en de tovenaar. Maar dat ging niet zomaar…

Een spannend en sprookjesachtig boek voor kinderen (en volwassenen).

Tekst Henriëtte Hofman - Illustraties en Omslag Martha Hofman

 

 

 

 

Illustratie uit: dag dag - (Martha Hofman)

begin eerste coupletje:

dag mama schaap

jouw lammetje... enz.

 

OVER MIJ:

 

Leuk dat je mijn site bekijkt.

Meteen maar even vertellen wat ik doe. Ik schrijf al vanaf mijn veertiende jaar, dat ging vanzelf; mijn hand deed wat mijn hoofd wilde. En met dat schrijven bedoel ik: kinderverhaaltjes en kinderpoëzie maken. Alles werd geplaatst in kranten en tijdschriften. Ik vertelde gewoon niet hoe oud ik was... Daarvoor schreef ik alleen voor mezelf en voor ‘familie en vrienden’ zoals dat dan heet.

Ik heb daarna veel voor persbureaus gewerkt, als bureauredacteur en met vrij werk, ook voor volwassenen. Kranten en tijdschriften plaatsten korte verhalen voor volwassenen, verhaaltjes en feuilletons voor kinderen en gedichten van mij. Tja, dat deed ik onder pseudoniem, een schuilnaam. Ik vond het toen niet zo leuk als er aan onze kinderen werd gevraagd: ‘Oh, is jouw moeder die en die?’

Ik ben ook puzzelontwerper en doe dit nog voor vaste klanten; ’t is lekker om je hoofd goed te gebruiken. Er komen geen nieuwe klanten meer bij omdat ik nu liever alleen nog schrijf en poëzie maak voor groot en klein.

Soms dicht ik ook bij schilderijen, tekeningen en foto’s van andere kunstenaars, voor diverse exposities. Dan lees ik daar voor uit eigen werk, bij openingen van tentoonstellingen en soms bij andere gelegenheden.

 

Toen:

Samen met mijn vader Jan R. Hofman, die leraar tekenen, kunstgeschiedenis en illustrator was en mijn zus, kunstschilder/illustrator Martha Hofman, heb ik lang gewerkt voor dagbladen, w.o. Het Haarlems Dagblad en voor verschillende tijdschriften. Wij namen de kinder-/jeugdpagina's voor onze rekening. Met elkaar produceerden wij ook voor de STER reclametekenfilms (mijn vader werkte in zijn jonge jaren ook voor een tekenfilmstudio).

Artikelen, vertalingen, feuilletons en korte verhalen voor uitgeverijen, zoals VNU (nu Sanoma) en BDU, behoorden tot mijn repertoire, evenals gedichten voor religieuze- en natuurbladen. Oh ja, mijn broer heeft een grafische opleiding gedaan; handig om daar wat dingen van mee te pakken.

 

Nu:

Samen met mijn zus Martha Hofman heb ik verschillende kinderboekjes op de markt zoals: WAT ZIET HEIN DE HOND DAAR? en DAG DAG. HERFSTBLAADJES is een cadeauboekje voor groot en klein en HET ZEEBANKET VAN KONING NEPTEUNIS maakte ik met Inge de Vries-Dijk. De creaties in dit cadeauboekje zijn van haar hand, met daarbij ook een recept voor eigengebakken koekjes om met of zonder je (klein-) kind te maken.

JOODSE DRUPPELS is een uitgave met gedichten over de joodse feest- en hoogtijdagen, geïllustreerd door Martha Hofman.

BEELDIGE BIJBELVROUWEN is een bundeltje waarin twaalf ecolinetekeningen met bijbehorende gedichten staan. Het kan vrij gelezen worden, maar past ook bij de expositie Beeldige Bijbelvrouwen. De twaalf originele, met ecoline gekleurde pentekeningen van Martha, gecombineerd met de poëzie van mij, worden dan gepresenteerd in passe-partouts, achter glas en ingelijst.

HARTENDIEF is een poëziebundel voor volwassen, met zeer toegankelijke gedichten over de vier jaargetijden, 70 pag., met een omslag van Izaak P Slagt en vier letterillustraties van Martha Hofman.

De poëziebundel ZEEKUSSEN, gedichten over zee en kust, heeft tien illustraties van Martha Hofman en ook een omslag van Izaak P Slagt.

Meer titels liggen ’op de plank’ om uitgegeven te worden.

Als herinnering aan vader Jan R. Hofman is er een klein kinderboekje uitgegeven met illustraties in kleurpotlood en bijbehorende gedichtjes. Overgrootvader Jan maakte dit op 83 jarige leeftijd, samen met Henriëtte, voor een achterkleindochter van hem: ZO ZO heet dit juweeltje.

Bovenstaande titels bij Uitgeverij Calbona en ook verkrijgbaar via www.boekenroute.nl, www.bol.com e.a.

 

JAarRINGEN is al wat ouder en zal waarschijnlijk heruitgegeven worden. Gedichten en tekeningen over liefde en samen.

 

Ik werk geregeld met fotokunstenaar Izaak P Slagt. We maken een bijzondere vorm van kunst: fotodichten, bewerkte beelden van Izaak met bijpassende poëzie van mij.

 

Textielart en poëzie gaan ook goed samen. Dat bewijst Bea Berends-v.d. Weijer met haar werk waar zij gedichten van mij in opneemt.

 

Inge de Vries-Dijk heeft voor HET ZEEBANKET VAN KONING NEPTEUNIS creaties gemaakt met cupcake- en koekdeeg plus marsepein. De foto's hiervan staan bij de gedichtjes.

 

 

 

Uit: HARTENDIEF

 

HARTENDIEF

 

Sneeuw,

wit als

sneeuw.

Lieflijk licht,

zo zacht.

Sneeuw wit.

Toch daar.

Een tak breekt

rooskleurig

in.

 

Als sneeuw,

wit.

Zoete lief.

Rood op wit,

pure kracht.

 

Zo rood als

bloed

in wit.

Hartendief,

ik bemin.

 

 

OVER MIJN WERK:

 

Poëzie voor kinderen:

- Dag dag

- Wat ziet Hein de hond daar?

- ZO ZO

Poëzie voor volwassenen:

- Hartendief

- Zeekussen

- Beeldige Bijbelvrouwen

- Joodse druppels

 

Poëzie voor kinderen met volwassenen:

 

- SOMS NIET ZO BLIJ

Cadeauboekjes voor groot en klein:

- Het zeebanket van koning Nepteunis

- Herfstblaadjes

Uitgegeven bij:

Uitgeverij Calbona.

Verkrijgbaar via www.boekenroute.nl, www.bol.com, boekwinkels en

andere bekende internetaanbieders.

 

Samenwerking met:

Martha Hofman, kunstschilder,

tekenaar en illustrator.

Jan R. Hofman, illustrator.

Bea Berends-v.d. Weijer - textielkunstenaar.

Izaak P Slagt, fotokunstenaar.

Inge de Vries-Dijk, musicus, pr-medewerker en taarten- en cupcakes bakker.

 

 

Uit: dag dag

dag mama koe

jouw kalfje... enz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit: Wat ziet Hein de hond daar?

begin eerste coupletje

Hein ziet een hijskraan.

Die heeft ijzeren benen.

... enz.

 

 

 

Uit: ZEEKUSSEN

Zon net nog

 

De lucht fel rood,

avond zo levend vol.

De zon een ronde bol,

de zee oneindig groot.

 

Nog zacht van toon

het laatste streepje licht,

verstopt zonnegezicht:

’t wordt nooit gewoon.

Ik zag de zon nog net.

De dag is ’s avonds kort.

Te vroeg nog voor mijn bed.

Ik heb de zee gedag gezegd.

Het verse donker wordt

naast mij in bed gelegd

 

 

 

 

Uit: Het zeebanket

van koning Nepteunis

De ster van het zoute water

... enz.